Vis Moot hakkında bilmeniz gereken 10 önemli başlık

Vis Moot nedir? – Ata

Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot (Vis Moot), uluslararası ticari tahkim alanında düzenlenen uluslararası bir yarışma olup her yıl Avusturya’nın Viyana kentinde düzenlenmektedir. Yarışma ilk olarak 1994 yılında düzenlenmiş ve o zamandan bu yana dünyanın en prestijli ve tanınmış farazi dava yarışmalarından biri haline gelmiştir.

Vis Moot, dünyanın dört bir yanından gelen hukuk öğrencilerine uluslararası ticari tahkim prosedürlerini simüle etme fırsatı sunmaktadır. Yarışma iki ana bileşene odaklanır: memorandum (dilekçe) yazım aşaması (“davacı memorandumu” ve “davalı memorandumu” olarak 2 kısımda tamamlanmaktadır.) ve sözlü aşamadır.

Vis Moot süreci nasıl ilerlemektedir? – Ata

Her yıl yarışmanın başında varsayımsal bir uluslararası ticari uyuşmazlık davası yayımlanır. Dava tipik olarak, Milletlerarası Mal Satımına İlişkin Sözleşmeler Hakkında Birleşmiş Milletler Antlaşması (CISG) veya diğer ilgili uluslararası sözleşmeler kapsamında mal satışından kaynaklanan sözleşmeye dayalı bir uyuşmazlığı içermektedir. Bu olay metninin içerisinde her iki tarafında beyanları, olaya ilişkin bilgiler, taraflarca sunulmuş kanıtlar vb birçok bilgi metinde yer almaktadır.

Dilekçe olarak varsayabileceğimiz memorandum aşaması olay metninin yayımlanması ile başlamış olur. Takımlar öncelikle davacı tarafı temsil ederler ve davacı tarafın lehine bir memorandum hazırlarlar. Her bir memorandumun yazılması birkaç ay sürmekte ve ilk memorandum süreci tamamlandıktan sonra tüm katılımcı üniversiteler birbirleriyle eşleştirilir. Örnek vermek gerekirse bizim (İstanbul Aydın Üniversitesi) memorandumumuz bizim bilmediğimiz bir okula gitti, bize de Aix-Marseille Üniversitesi’nin memorandumu gelmişti. Ardından cevap dilekeçesi oalrak nitelendirebileceğimiz davalı memorandumunu yazıyoruz. Burada da elbette eşleştiğimiz okulun memorandumuna cevap hazırlamış oluyoruz. Yazılı aşamalar totalde 5 ay sürmekte fakat yarışmanın tamamı 6-7 ay sürmektedir. Sözlü aşamalar ise yazılı aşamalarından 1 ay sonrasında başlamakta. Yazılı aşamaların bitiminden itibaren sözlü aşamaya (oral phase) kadar pre-moot’lar düzenlenmektedir. Pre-moot’ların amacı Viyana’da gerçekleşecek olan sözlü aşamalara pratik yapılması ve hazırlanılmasıdır.

Sözlü aşamalar ise Viyana’da gerçekleşmektedir. Her takım minimum 4 üniversite ile eşleşir. İkisinde davacı diğer ikisinde ise davalı tarafı temsil etmektedir. Dördüncü günün sonunda en çok puan alan ilk 64 okul dereceye girmiş olur ve kendi aralarında eşleşilir ve 32-16-8-4-2’ye kadar yarışma devam eder. (Ata)

Vis Moot’a nasıl katılabiliriz? – Oğuz

Yarışmaya katılabilmek için ekibin minimum iki kişiden oluşması gerekmektedir. Her bir üniversite, oluşturacağı bir takımla yarışmaya katılabilir. İstanbul Aydın Üniversitesi olarak son iki yıldır yarışmaya katılım sağlamaktayız. Yarışmaya katılım için bir ücret mevcuttur ayrıca bunun da ödenmesi gerekmektedir. Her üniversite yarışmaya katılacak öğrencilerin seçimi konusunda farklı bir süreç yürütebilmektedir.

Vis Moot ekibine nasıl katıldınız? – Oğuz

Her okulun takım üyesi seçimleri farklı olabiliyor. İlk sene katılım sağlayan arkadaşlarımız CISG’ye ilişkin ingilizce yazılı sınav ve ardından ingilizce mülakat sürecini tamamlayarak katılım gerçekleştirdi. Bu sene ise takıma girecek öğrencilere doğrudan MÖHUK kürsüsünde yer alan profesörlerin ve araştırma görevlilerinin jüri olarak yer aldığı bir ingilizce mülakat gerçekleştirildi.

Vis Moot ‘ta bir takım üyesinin üstlendiği sorumluluklar nelerdir? – Nejan

Vis Moot, takım çalışmasını ve disiplini özellikle gerektiriyor. Ekibe dahil olan kişi, ekip arasında yapılan görev dağılımı sonunda esas ve usul olmak üzere iki gruptan birine dahil oluyor. Bu aşamadan sonra takım üyesinin sorumluluğu, dilekçe için gerekli araştırmalar yapmak, çeşitli davalar bulmak ve dilekçeyi yazmak oluyor. Bu sorumlulukları takım içerisinde senkronize bir şekilde yaparak deadlinelardan önce dilekçenin son halini teslim etmesi gerekiyor. Sözlü kısımda ise takım üyesi, bir pleading hazırlıyor ve takımca ve diğer okullarla maçlar yapılıyor. Takım üyeleri, fırsat buldukça Pre-Moot adı verilen ön hazırlık maçlarına da dahil oluyor.

Vis Moot a katılmak isteyenler ne yapmalı? Kendilerini nasıl geliştirmeli? – Nejan

Vis Moot’a katılmak için öncelikle İngilizce bilgisi çok önemli, zira tamamıyla İngilizce gerçekleşiyor. Bu nedenle dil faktörü en önemli kriter denebilir ve kişinin İngilizcesinin üst düzeyde olması aranır. Bunun dışında, kişinin çalışma-araştırma özelliklerinin önemi de büyük. Zamanımızın çoğu araştırma yaparak geçmekte ve bunu nasıl, hangi kitaplardan ve sitelerden alması gerektiğini bilmeli. Bunun haricinde kişinin uluslararası hukuka ilgili olması da bir avantaj. Vis Moot’a katılmak isteyenlere naçizane tavsiyem, İngilizcelerini olduğunca geliştirmek ve başta tahkim olmak üzere uluslararası özel hukuk alanında makaleler okuyarak kendilerini geliştirmek.

Vis Moot’un size kattıkları nelerdir? – İrem

Vis Moot yaptığımdan beri araştırma becerilerimin daha çok geliştiğini bariz bir şekilde görebiliyorum. Yabancı kaynaklardan olayımıza konu olan uyuşmazlık ile ilgili iddialarımızı destekleyen yargı kararları bulmak araştırma safhasında sabır isteyen bir iş olsa da kesinlikle söz konusu derin araştırma sonucu analitik araştırma becerileriniz de gelişiyor. Bunların yanında söz konusu yargı kararlarının ve kullandığımız kaynakların çoğu İngilizce olduğu için hukuk terminolojisi anlamında altyapımızı güçlendirdiğini söylemeliyim. Ayrıca yarışma süresinde hazırlık aşamasından sözlü kısımların başladığı aşamaya kadar birçok yabancı okul ile pratikler yaptık. Birlikte pratik yaptığımız takımlarla karşılıklı olarak feedback aldık, verdik, her şekilde kendimizi bu süreç içinde geliştirmeye çalıştık. Böylece nerede elimizin güçsüz olduğunu görüp geliştirmeye başladık. Bu şekilde ilerleyen süreçlerde çok muhteşem dostluklar kurduk. Vis Moot un bize sağladığı imkanlar arasında en faydalısı da kendi networkumuzu yaratmamıza fırsat vermesiydi. Hem yarışma esnasında hem de sözlü pratiklerimizde alanında uzman ve saygın akademisyenlerle tanışma şansına sahip olduk, çeşitli tahkim kurullarının yöneticileri ile bir araya geldik. Vis Moot a katılanlara ait sosyal ve akademik ağlara katılma şansı elde ettik. Bu bakımdan Vis Moot’un bize kazandırdığı en büyük fırsat networkumuzu geliştirmekti.

Vis Moot’u yürütürken dersleri de aynı anda yürütmek sizin için bir problem oldu mu? – İrem

Vis Moot ile dersleri yürütmek açık söylemek gerekirse pek kolay değildi. Bu deneyimi hem 3. Sınıf hem de 4. Sınıfta yaşadık. İki sene üst üste katıldığımızı baz alırsak, elbette zaman zaman derslerimize yeterli vakti ayıramadığımız oluyordu. Ancak bir şekilde sınavlarımızda bu eksiklikleri telafi etmeye çalışıyorduk. Bazen Vis çalışmaları için sosyal planlarımızı iptal etmek zorunda kalıyorduk, bu bakımdan sosyal hayatımızı da etkilediğini söyleyebilirim. Fakat Vis süreci bizi hiçbir durumda hiçbir şeyden mahrum bırakmadı yalnızca yoğun olduğumuz haftalar söz konusu fedakarlıkları yapmak durumundaydık. Derslerimize çalışıp, sosyal hayatımıza vakit ayırıp aynı zamanda Moot court sürecini sonuna kadar devam ettirdiğimiz koskocaman 1 seneyi göz ardı etmemek lazım. Toparlamak gerekirse evet Moot Court ile dersleri aynı anda yürütmek zor ancak imkansız değil.

Araştırmalarınızı nasıl yaptınız ve destek aldığınız kişiler oldu mu? – Berril

Başta sayın dekanımız Prof. Dr. Vahit DOĞAN en büyük destekçimizdi. Tüm bu süreç boyunca bize hem farklı bakış açıları kazandırmaya çalıştı hem de kendi kişisel kütüphanesinden yararlanmamızı sağladı. Bunlardan öte aradığımız moral ve motivasyonu hep hocamızda bulduk. Koçumuz Arş. Gör. Dilara BAYTAROĞLU yaptığımız toplantılarla, danıştığımız konularla, sözlü aşamalarımızdaki performansımızla süreci yakından takip etti ve Viyana’da da bizi yalnız bırakmadı. Hocamızın desteği ve katılımı işlerimizi çok kolaylaştırdı diyebiliriz. Aynı şekilde bir çok hocamızla dönem dönem iletişime geçtiğimizi de söyleyebiliriz.

Araştırma konusunda ise basılı kitaplar, e-kitaplar ve veri tabanları en sık kullandığımız kaynaklardı. Tabii bunun yanı sıra uluslararası sözleşmeler, makaleler, uluslararası ve yerli yargı kararları sıkça atıf yaptığımız kaynaklardı.

Vis Moot’a katılımı tavsiye eder misiniz? – Berril

Vis Moot, özellikle kariyerini uluslararası ticari tahkim üzerine ilerletmek isteyen her hukukçu adayının muhakkak deneyimlemesi gereken bir yarışma. Yarışmaya katılım ile birlikte Vis Moot’un size olarak kazandırdığı beceriler oldukça fazla. Örnek vermek gerekirse en başta, Araştırma yeteneklerinizi geliştirmesi, takım çalışması becerilerinizi geliştirmesi ve size hukuki terminoloji bilgisi katması diyebiliriz.Hem yazılı hem de sözlü aşamalar göz önüne alındığında kattığı büyük tecrübeleri şimdiden öğrencilik hayatımızda bile hissetmeye başladığımızı söyleyebiliriz. Yapılan pre-mootlar ve özellikle Viyana’da, bir çok ülkeden gelen hakem ve öğrencilerle bir araya gelip network ağımızı genişletme fırsatı bulduk. Yine Viyana’da organizasyonun ne kadar kapsamlı ve prestijli olduğunu bir kere daha görmüş olduğumuzu söyleyebiliriz.

Yazarlar:

-İstanbul Aydın Üniversitesi Willem C. Vis Moot Ekibi:

Ata Meriç Tarhan
Berril Ceyhan
Nejan Yüce
İrem Ilıkkan
Oğuz Ertürk

Loading