Neden Tahkim?

Tahkimin taraflarca tercih edilmesinin sayısız nedeni vardır, ancak sizin için tahkimin tercih edilmesinin dört temel nedeni listeledik.

Daha Ekonomik!

Yargılama maliyetlerinizi düşürün, paranızı zamana karşı koruyun ve uyuşmazlık tutarı arttıkça azalan maliyet oranlarından faydalanın!

Daha Hızlı!

Etkin yargılama ile zaman kaybetmeden aylar içinde icra edilebilir, nihai ve bağlayıcı kararlar alın fırsat maliyetine katlanmak zorunda kalmayın!

Daha Profesyonel!

Uyuşmazlığınızı alanında uzman, tecrübe ve bilgi sahibi hakem ve bilirkişilerle, gizli bilgilerinizi koruyarak çözün!

Daha Esnek!

Hakemleri, yargılama yerini, dilini ve takvimini belirleyerek yargılamanızı planlayın, öngörülebilirliği arttırın, riskleri azaltın ve süreci kolaylaştırın!

—— Kârlı Çıkın

Daha Ekonomik!

Devlet mahkemelerindeki gizli maliyetleri göz ardı etmeyin…

Yaygın inanışın aksine tahkim yargılaması genellikle uyuşmazlığın devlet mahkemelerine göre daha az masrafla çözümlenmesine imkan verir.

Tahkim yargılamasında yargılama masraflarının belirlenmesinde en önemli kıstas uyuşmazlığın görüleceği tahkim merkezinin kurallarıdır. Özellikle ulusal tahkim merkezleri daha çok tercih edilmek için maliyetlerini devlet mahkemelerinden düşük tutmaya özen göstermektedirler.

Diğer taraftan devlet mahkemelerindeki en büyük masraf kalemi olan karar ve ilam harcı (binde 68,31) uyuşmazlık tutarına göre değişkenlik göstermezken tahkim yargılamasında genellikle uyuşmazlık tutarı arttıkça masraf ve hakem ücreti oranları azalmaktadır. Böylece zaten devlet mahkemelerinden daha ucuz olan tahkim yargılaması uyuşmazlık tutarı arttıkça daha da avantajlı hale gelmektedir.

Günümüz ekonomik şartlarında hem kurumlar hem de bireyler değerlendirme yaparken paranın zaman değerini ve enflasyon etkisini dikkate almaktadır. Tahkim yargılamasının devlet mahkemelerinden daha ekonomik olmasının sebeplerinden biri de tahkim yargılamasının çok daha hızlı sonuçlanarak icra edilebiliyor olmasıdır. Uzun süren devlet yargılaması sırasında dava konusunun değeri, dava sürecinde işletilen faiz oranlarının da düşük olması sebebiyle, enflasyon ve döviz kuru karşısından günden güne değer kaybeder. Aynı zamanda dava sürecinin uzun sürmesi sebebiyle dava konusunun tahsil edilememesi sebebiyle uğranılan zararın artması ihtimali veya fırsat maliyeti de artmaktadır. Yasal faiz oranları, enflasyon ve döviz kurları arasındaki farkı incelediğimiz yazımıza göz atabilirsiniz…

 

Tahkim yargılamasında devlet yargılamasından farklı olarak hakem ücretleri, idari masraflar, akdi vekalet ücreti de dahil her türlü yargılama masraflarının tamamı ödeme tarihinden itibaren işleyecek faiziyle birlikte karşı tarafa yükletilebilmesi tahkimi daha ekonomik olarak avantajlı hale getirmektedir. Tahkimde yargılama masrafları ve avukatlık ücretiyle ilgili yazımızı inceleyebilirsiniz…

—— Zaman Kazanın

Daha Hızlı!

Geciken adaletin anlamını yitirdiği hız çağındayız…

Beyanların tekrar edildiği duruşmalar, adli tatiller, dönmeyen bilirkişi raporları, izinli, raporlu, tayin olmuş hakimler ve daha bissürü sebepten yıllarca süren yargılamalardan sonuç almayı beklemekten sıkılmadınız mı? Kaç defa daha yıllar süren davaların yarattığı hak kayıplarına, geç gelen adaletin yaşattığı çaresizliğe katlanabilirsiniz? Oysa tahkim yargılaması ile aylar içinde icra edilebilir, etkili kararlar almak mümkün.

Tahkim, uyuşmazlığı çözen hakemlerin uyuşmazlık konusunda uzman kişilerden seçilmesi, usuli zaman çizelgesi ile yargılamanın planlanması, etkin duruşmaların yapılması gibi sebeplerle devlet mahkemelerine göre daha hızlı bir yargılama vaad etmektedir. Örnek olarak İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC) kurallarına uygun olarak görülen bir tahkim yargılaması, hakemlerin görev belgelerinin imzalanmasından sonra 6 ay içinde karara bağlanır. 300.000 TL’nin altındaki uyuşmazlıklarda ve seri tahkim hükümlerinin uygulanma koşulları bulunan durumlarda bu süre dosyanın hakeme havale edilmesinden sonra 3 aya kadar düşebilir.

 

Taraflar tahkim yargılamasının başında düzenlenen usuli zaman çizelgesi ile yargılama süresinin tarafların eşitliği, adil yargılanma ve hukuki dinlenilme hakkı gözetilerek uzatılıp kısaltılması mümkündür.

 

Seçilen tahkim merkezinin kurallarının izin verdiği ölçüde acil durum hakemi atanarak acele karar verilmesi gereken konulara ilişkin hakeme başvurulabilir.

 

En güncel verilere göre her bir devlet mahkemesi hakiminin elinde 800’den fazla dosya varken hakemlerin genellikle yılda iki elin parmaklarını geçmeyen sayıda uyuşmazlıkta hakemlik yapmaları hem tahkim yargılamasının hızını hem de etkinliğini arttırmaktadır.

—— Sonuç Alın

Daha Profesyonel!

Nitelikli uzmanlarla daha tatmin edici, etkili ve adil kararlara ulaşılabilir…

Tarafların, hakemleri uyuşmazlık ortaya çıktıktan sonra uyuşmazlık konusunda tecrübe ve bilgi sahibi kişiler arasından seçme şansının olması, tahkimde uyuşmazlığın uyuşmazlık konusunda uzman kişilerce çözüme bağlanmasına imkan verir.

Diğer taraftan devlet mahkemelerindeki hakimlerin çok geniş bir alandaki uyuşmazlıklarda hakim olarak görev yapıyor olmaları, sık yaşanan görev ve mahkeme değişiklikleri, dosya yoğunluğu devlet mahkemelerinde uyuşmazlığın, uyuşmazlık konusunda uzman hakimler tarafından çözümlenme olasılığını düşürmektedir.

Devlet mahkemelerinde hakimlerin uzmanlaşma fırsatına sahip olmaması bilirkişilerin kararlardaki etkisini arttırırken bilirkişilerin dosya yükü, bilirkişi listesine giriş şartlarının yeterli olmayışı ve bilirkişi ücretlerinin düşüklüğü devlet mahkemelerinde alınan bilirkişi raporlarının da uyuşmazlığı sağlıklı şekilde çözmesine engel olmaktadır.

Tahkim yargılamasında ise uyuşmazlık konusunda uzman kişilerden oluşan hakemler ve bilirkişiler uyuşmazlığı adil ve hızlı bir şekilde karara bağlamak için çaba göstermektedirler.

Gizliliğe riayet edilmeyen bir yargılamanın profesyonelliğe uygun olduğundan söz edilemez. Kurumların ve kişilerin gizliliğe verdiği önem ve gizliliğin korunmasını sağlamak için gösterdikleri çaba her geçen gün artmaktadır.Devlet mahkemelerinde esas olan ise yargılamanın aleniliğidir. Tahkim yargılaması, devlet yargısından farklı olarak aleni değildir. Böylelikle tahkimle ilgisi olmayan kişilerin, uyuşmazlık ve uyuşmazlığın neticesi hakkında bilgi sahibi olmaları engellenebilir. 

Kurumsal tahkim merkezleri bünyesinde gerçekleştirilen süreçlerde tahkim merkezi sekreteryaları sağladıkları operasyon desteğiyle yargılamanın daha da hızla ve profesyonel bir şekilde yürütülmesini sağlarlar.

Tahkim duruşmalarının çevrimiçi olarak gerçekleştirilmesine imkan sağlayan düzenlemeler, duruşmaların simultane tercüme edilebilmesi ve kayıt altına alınabilmesi, duruşmaların çok taraflı katılıma uygun ve hukuki argümanların ortaya konulmasına fırsat verecek şekilde organize edilmesi gibi nedenlerle taraflara oldukça profesyonel bir tecrübe sunmaktadır.

—— Planlayın

Daha Esnek!

Yargılamanızı planlayın, risklerinizi azaltın…

Devlet mahkemelerinde tarafların uyuşmazlığı çözüme kavuşturacak

#hakimleri,

#yargılama dilini,

#yargılama yerini ve kurallarını,

#yargılama takvimini

belirleme yetkisi yoktur.

 

Ancak tahkim yargılamasında bunların hepsi uyuşmazlık öncesinde veya uyuşmazlığın ortaya çıkmasından sonra taraflarca belirlenebilir. Bu esneklik tarafların özel durumlarına uygun çözümler sunarken öngörülebilirliği de arttırır. Bu esneklik sayesinde taraflar uyuşmazlık konusunda uzman bir hukukçuyu hatta inşaat, finans, yazılım gibi çeşitli alanlarda uzman hukukçu olmayan kişileri uyuşmazlık konusunda hakem olarak tayin edebilmektedir. Yargılama dilinin seçilebilmesi özellikle yabancılık unsuru taşıyan uyuşmazlıklarda avantaj sağlarken, devlet mahkemelerinde delil olarak kabul edilebilmesi için noter onaylı yeminli tercüme ile sunulması gereken yabancı dildeki bütün belgelerin orijinal versiyonlarının kullanılması sağlanabilir. Yargılama takvimine ilişkin oluşturulan usuli zaman çizelgesi taraflara hem ön görülebilirlik sağlar hem de her somut olayın koşul ve şartlarına uygun olarak yargılama takviminde değişiklik yapabilme imkanı sunar.

 

Tarafların tahkim yargılamasının kendilerine sağladığı seçme haklarını kullanmaması yargılamayı yavaşlatmaz veya durdurmaz. Bu tarz durumlarda hakemler veya tahkim merkezi divan kurulu uyuşmazlığın şartlarına uygun şekilde tahkim yerini, uygulanacak hukuku, tahkim dilini belirler, hakem atamalarını gerçekleştirir.